Roparun: daar schrijven wij voor!

Breda 2017

Rein Leentfaar (staand) legt de regels nog één keer uit aan de deelnemers.

door Otto Knitel  |  Foto’s Huib Boogert

Het was alweer de zesde editie van het Groot Roparun Dictee Breda op woensdagavond 12 april. Het Stedelijk Gymnasium ter plaatse had opnieuw gastvrij de poorten opengezet. Al vroeg kwamen de eerste deelnemers zich melden. Heel wat coryfeeën uit Nederland en Vlaanderen waren weer van de partij en ruim dertig deelnemers in de categorie Liefhebbers uit Breda en omgeving.
Op de zaterdag ervoor had het Bredase dictee al de nodige publiciteit gekregen in de vorm van een lang artikel over de nationale crack Rien Wisse, inwoner van Breda. Ook op de dicteeavond zelf was dagblad BN de Stem al vroeg aanwezig om de diverse deelnemers te interviewen.

Breda 2017

Een geconcentreerde deelneemster in Breda.

Vrede van Breda
Het onderwerp van het dictee was ook dit jaar vooraf bekend gemaakt en sloot aan op de herdenking van de Vrede van Breda in 1667. De gewaagde tocht naar Chatham van Michiel De Ruyter, nota bene uitgevoerd terwijl de vredesonderhandelingen gaande waren, was bedoeld om de Engelsen bereidwilliger te maken tot resultaten te komen, hetgeen uitgebreid terugkwam in het dictee. De tekst was ook dit jaar weer opgesteld door auteur Otto Knitel en werd voorgelezen door Yvon Né. Ruim drie kwartier dicteerde zij de tekst, waarna de deelnemers elkaars dictees aan de hand van een tekstprojectie nakeken.

Breda 2017

Rien Wisse bewondert zijn trofee.

Daarna trok de jury zich terug om de teksten nogmaals na te lopen en de uiteindelijke winnaars aan te wijzen. Dat duurde dit jaar wat langer dan gebruikelijk, omdat in beide categorieën de scores erg dicht bij elkaar lagen. Na grondige bestudering van het woord overzeese in de tekst van Rein Leentfaar concludeerde de jury dat de letter r daarin toch ontbrak. Een schrijffout die een dreigende shoot-out in deze categorie overbodig maakte. Rein werd tweede en Rien Wisse haalde als winnaar in de categorie Coryfeeën met één fout de volgende dag opnieuw de plaatselijke krant. Na Rien en Rein eindigden Frank Denys en Huib Boogert ex aequo op plaats drie.

Topduo
Bij de Liefhebbers won Janine van de Casteel met negen fouten, gevolgd door Monique de Bruijn, waarmee deze beide dames de uitslag van 2014 exact herhaalden. Derde werd Boy van Eil. Tijdens de nazit werd lang en gezellig nagepraat over het dictee en vele andere (taalkundige) zaken.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>