Oudewaters dictee bijzonder Oudewaters

Oudewater 2017

Een deel van de arena te Oudewater. Links vooraan Werner Joosten, winnaar in Woerden (2016), rechts op de tweede rij Pieter van Diepen.

door Aad Kuiper  |  Foto’s: Bert van der Horst

Voor de derde keer op rij organiseerde de Rotaryclub Oudewater een dictee waarvan de opbrengst ten goede komt aan het verbeteren van taalvaardigheid. De tekst, geschreven door een van de redacteuren van de IJsselbode, Otto Beaujon, handelde over de verschillende takken van industrie die voor de Oudewaterse bevolking voor werk, en dus voor inkomen zorgde. Touw, koeken en baggermolens, maar ook wasserijen en sigaren kwamen ter sprake.

Touw en sigaren
Bijna zouden we hier het verhaal over de Oudewaterse industrieën in zijn geheel opschrijven, want het was een mooie vertelling, die Otto Beaujon over de negentiende eeuw in Oudewater, ook wel de IJzeren Eeuw genoemd, aan de deelnemers voorlas. Touwfabriek G. Van der Lee, Machinefabriek De Hollandsche IJssel en de olieslagerij van Verloop kwamen in het verhaal ter sprake, samen met de onlosmakelijk aan Oudewater verbonden Herman de Man. Het verhaal sloot af met de vondst in het riool die het rijkelijk gebruik van allerlei soorten drugs in Oudewater zou aantonen. Het was een lastig dictee, maar niet extreem moeilijk en zeker wel een helder verhaal. Daarin zet de Rotaryclub de traditie voort met het voorschotelen van een verhaal dat afgestemd is op Oudewater – voorgangers gingen over ‘750 jaar stadrechten’ en de komst van vluchtelingen – en waarvan de opbrengst bedoeld is om de taalvaardigheid in Oudewater te bevorderen: het Taalhuis, taalhulp aan vluchtelingen en deze keer voor de basisschoolleerlingen.

Oudewater 2017

Oeps …

Opmerkelijke spelfout
Voorzitter van de Rotary Oudewater, Arnoud Molenaar, spreekstalmeester Piet Smits en vele andere vrijwilligers onder wie Sigrid Hooftman (Rotary) deden het goed; prima georganiseerd en toch luchtig. Na het dictee, dat wederom op uitstekende wijze werd voorgelezen door Marga Smits, volgde een gezamenlijk nakijken, waarna de jury onder voorzitterschap van Han Bovens de puntjes op de i controleerde.
Een aardig detail was dat in eerst getoonde dia wel een heel opmerkelijke fout stond (‘Deze avond word mogelijk gemaakt door …’) en dat juist op zo’n dicteeavond, maar goed; schrijver dezes schrijft zeker ook lang niet alles foutloos en had deze keer maar liefst 23 fout.

Oudewater 2017

Franka Melis liet zich verrassen door haar zege.

Een gemiddelde van dertig
Maar dan nu de belangrijke cijfers en de winnaars. Er waren 24 deelnemers die gezamenlijk 721 fouten maakten. Het gemiddeld aantal fouten was dus 30. In de buitencategorie (‘dicteetijgers’) won Jeroen van Heemskerck Düker met 12 fouten; in de categorie ‘Oudewaternaren’ werd Annemieke Bos derde (19 fout), Koos Splinter tweede (17 fout) en Franka Melis eerste (16 fout). Allen kregen een lekker flesje wijn, een oorkonde en de eersten in beide categorieën de dichtbundel Indigoblauwe boomdruppels van de Oudewaterse dichter Huub van Doorn.
De Rotaryclub bedankt alle medewerkers en ook de Mariaschool, Klaproos, De Wulverhorst, Emté, Kunst.nl, De IJsselbode, Frank-A.nl, die door hun medewerking deze avond tot een succes hebben gemaakt. Voor de Oudewaterse scholen leverde deze avond een mooi bedrag op; de totale opbrengst bedroeg 370 euro.

Oudewater 2017

Winnaar in de groep dicteetijgers, Jeroen van Heemskerck Düker uit Naarden

Als u er deze keer niet bij was…. U krijgt volgend jaar weer een kans. Men is nu al bezig met weer zo’n mooi verhaal en ook dan komt de opbrengst weer ten goede aan iets met taal in Oudewater. Bovendien is het altijd een bijzonder gezellige avond. Dus: wat let u?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>