Nieuwjaarsdictee E-Way Out maakt belofte waar

Een vaste baan, waar vind je die nog? In Tilburg kreeg Pieter van Diepen er dinsdag 28 januari zomaar eentje, als winnaar van het Nieuwjaarsdictee van E-Way Out.

Franka van Dommelen feliciteert winnaar Pieter van Diepen. Foto: Huib Boogert

Franka van Dommelen

Franka van Dommelen, klassiek zangeres en directeur van E-Way Out

Een vaste baan, waar vind je die nog? In Tilburg kon je er dinsdag 28 januari eentje winnen, mits je buitengewoon goed kon spellen. Pieter van Diepen uit Leiden, enkele maanden verwijderd van zijn pensioen, won de bijzondere hoofdprijs na een bijzondere dicteeavond in hartje Brabant. Ruim honderd mensen hadden zich via een pittige voorronde weten te plaatsen voor het initiatief van secretariaatsbureau E-Way Out, onder wie de crème de la crème van de dicteewereld. Bestuursadviseur Van Diepen bleek de beste van allemaal. Omdat hij al een baan heeft, ging hij met een e-reader naar huis.

Jan Verweij

Leraar van het jaar Jan Verweij – de gedroomde voorlezer

Schrijven in de spoorweghal
Hoewel de superprijs dus uiteindelijk niet werd uitgereikt, kan het organiserende bureau terugkijken op een alleszins geslaagde avond. De belofte van een enerverende gebeurtenis, die in de lawine van publiciteit gewekt was, werd waargemaakt. In de al even origineel gekozen locatie, een opgelapte revisiehal van de Nederlandse Spoorwegen, verwelkomde het geheel vrouwelijke team de deelnemers met koffie en een bescheiden boekenmarkt. Na inleidingen van directeur Franka van Dommelen en wethouder Roel Lauwerier kon het dictee exact op tijd beginnen. Met docent Jan Verweij, die de eretitel Leraar van het jaar mag voeren, heeft de organisatie in de roos geschoten. Perfecte dictie, vlot maar niet gehaast, geen klemtoon verkeerd… kortom, de ideale voorlezer. De tekst – van mijn hand – behandelde de opeenstapeling van frauduleuze voorvallen in het afgelopen jaar. Met een gedesillusioneerde gravin als hoofdpersoon was er ook ruimte voor een przewalskiwoord als nargileh, en kon er tussendoor worden gemijmerd over landaulettes en lucullische soupertjes.

Bert Jansen

Pieter van Diepen vertelt Bert Jansen dat hij twee fouten geteld heeft in zijn dictee.

Taalbeproeving
Geen eitje, die tekst, maar veel deelnemers schrokken pas echt toen bleek dat Jan Verweij er zelf nog een leuke, maar lastige taaloefening aan toegevoegd had. Nadat de dictees waren ingenomen, bogen de schrijvers zich over werkwoordsvervoegingen, verhaspelde spreekwoorden en homoniemen. Gedurende twintig minuten kon je een speld in een hooiberg horen vallen. Verscheidene dicteetijgers van naam beten hun tanden stuk op deze invuloefening, die Verweij in samenwerking met Franka van Dommelen in het geniep in elkaar geknutseld had. Het was een alleraardigste twist in de avond, die de deelnemers tijdens de lange pauze nadien flink bezighield.

Edward Vanhove

Edward Vanhove uit Maaseik was blij met zijn derde prijs.

Na die pauze, opgeluisterd door een uitstekend spelend, jeugdig duo, bleek het tweede deel de doorgaans voorspelbare rangorde flink door elkaar geschud te hebben. Toen de top tien op het podium bijeengeroepen werd, zat bijvoorbeeld Robert Joosen er niet eens bij. Wel aanwezig waren Bert Jansen, René Dijkgraaf, Huib Boogert, Rein Leentfaar, Edward Vanhove, Frans Van Besien, Rien Wisse, de piepjonge Alain Corbeau, Pieter van Diepen en als enige vrouw Dorine Graafmans. Tot verrassing van velen ging het brons naar Vanhove (11 fout); Rien Wisse legde beslag op het zilver met tien fouten en Pieter van Diepen was iedereen de baas met maar zes fout.

E-Way Outdictee

Een selectie uit de top tien: René Dijkgraaf, onzichtbaar achter hem Edward Vanhove, Alain Corbeau, Dorine Graafmans, Pieter van Diepen en Rien Wisse.

Ofschoon het evenement niet in het leven geroepen is als een jaarlijkse happening, hopen veel deelnemers op een reprise in 2015. Een dictee-, pardon, een taalavond van deze klasse verdient opvolging.

Foto’s: Huib Boogert. Meer foto’s op de site van E-Way Out. Daar vindt u ook meer informatie over het bureau.

3 reacties

  1. Bij foto 3: ik had inderdaad twee fouten geteld in deel 1, het dictee. Gelukkig niet maar één – dat zou een dubieus gebaar naar Bert hebben opgeleverd …
    Ook naar Edward stak ik twee vinders op en met mijn andere hand vijf: ik had vijf fouten geteld in deel 2. Wie de uitslag op http://www.nieuwjaarsdictee.nl bekijkt, ziet dat ik er drie respectievelijk drie had. In het dictee een fout meer, omdat de twee hoofdletters van mijn Haute Volée als twee fouten zijn geteld, in deel 2 twee minder omdat mijn onder-broek-jurk (in plaats van onder-trouw-jurk) en nacht-vogel-huisje (in plaats van nacht-wacht-huisje) ook goed zijn gerekend.

  2. Er gaat een wereld voor me open! Dicteetijgers waren mij tot vorige week dinsdag onbekend en ook van deze site had ik nog nooit gehoord. Mijn complimenten voor het dictee van vorige week en voor de leuke oefeningen die ik hier vond. Het is niet mijn bedoeling om mij onder de tijgers te mengen maar mocht E-wayout nogmaals een dictee organiseren dan doe ik graag weer mee.

    • Fijn dat de webstek je iets kan bieden, Dorine. Dit is overigens geen fansite van louter dicteenomaden, maar een algemeen verzamelpunt voor iedereen die spelling en dictees leuk vindt. Duin hier gerust regelmatig gras!