Weg met dat woord

Dictees Forums Taalcafé Weg met dat woord

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Johan de Boer 10 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #7621

  Johan de Boer
  Bijdrager

  Onze Taal organiseert ook dit jaar weer de verkiezing van ‘Weg met dat woord’ op: wegmetdatwoord.org.
  Onze Taal meldt: Op basis van de inzendingen en bijbehorende motiveringen worden twee top tienen samengesteld: één voor Nederland en één voor Vlaanderen. Vanaf 30 november kun je van één van de twee lijsten een woord ‘wegstemmen’. Op donderdag 7 december maken we de verliezers bekend.

  Voor mij is de keuze duidelijk. Net als vorig jaar is dit voor mij weer het woord of beter gezegd de woordgroep happy slapping, waarbij het mij dus vooral gaat om het totaal misplaatste ‘happy’. Wie heeft dit toch bedacht? ‘Slapping’ heeft met slaan, klappen geven te maken.
  In VD vind je de volgende omschrijving bij happy slapping: mishandeling van een willekeurige voorbijganger op straat of elders in de publieke ruimte, die gefilmd wordt door een handlanger, waarna het filmpje op internet wordt uitgezonden.
  Criminal slapping zou een veel betere omschrijving zijn voor deze misselijkmakende mishandeling, maar ja, dat rijmt natuurlijk niet.

  Nummer twee is bij mij het te pas en te onpas gebruikte woord ophoesten.
  Volgens VD een leenvertaling van ‘to cough up’ met als betekenis: figuurlijk; informeel (onder zekere dwang, snel) voor de dag komen met . . .
  Bijvoorbeeld in de zin: die hoestbonbons vind ik veel te duur, dat bedrag kan ik niet ophoesten.

 • #7629

  Haha! Ophoesten … ja, een goede keuze, vooral na je fraaie voorbeeldzin. De eerste keuze kan ik ook ten volle onderschrijven.

  Het is moeilijk kiezen uit het enorme scala van akelige woorden of woordgroepen – ook al roep ik te pas en te onpas dat er geen abjecte woorden bestaan in de taal. Toch heb ik een bloedhekel aan de uitdrukking ‘je stinkende best doen’. Tja, leg dat maar eens uit. Het zal wel freudiaans zijn, net als mijn aversie tegen het woord smegma.

  Voor het idiote fenomeen happy slapping zou trouwens een beter Nederlands alternatief moeten zijn. Is schaamslaan iets? Of egomeppen? Het gaat er immers om – als ik de handeling tracht te begrijpen – dat de dader er glorieus van afkomt.

 • #7632

  Johan de Boer
  Bijdrager

  Is stinkend je best doen geen beter alternatief?

 • #7633

  Nou, daar ben ik evenmin blij mee. Je moet er toch niet aan denken dat je naast iemand staat die stinkend zijn best staat te doen!

 • #7635

  Johan de Boer
  Bijdrager

  Het was uiteraard geen serieus voorstel van mij, maar bedoeld als grapje.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.