Eclogedichter of eclogendichter

Dictees Forums Discussie Eclogedichter of eclogendichter

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Riet 1 jaar, 1 maand geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #7274

  Riet
  Bijdrager

  ANTWOORD
  De naslagwerken verschillen over de uitspraak van het woord ‘ecloge’, en daardoor ook over de juiste meervoudsvorm(en). De Dikke Van Dale gaat uit van de uitspraak met een toonloze e (sjwa) aan het eind, en kiest voor ‘eclogen’ als (enige) meervoudsvorm. Op basis daarvan zou een samenstelling die met ‘ecloge-‘ begint, een tussen-n krijgen, en is dus ‘eclogendichter’ juist.

  De Spellingwijzer Onze Taal en de bijbehorende Spellingsite hebben naast ‘eclogen’ ook ‘ecloges’ als meervoud opgenomen. Dat sluit aan bij de tendens dat veel zelfstandige naamwoorden die op een sjwa eindigen, er naast het oorspronkelijke n-meervoud vroeg of laat een s-meervoud bij krijgen. Als ‘ecloge’ naast ‘eclogen’ ook ‘ecloges’ als meervoud heeft, krijgt een samenstelling als ‘eclogedichter’ geen tussen-n.

  De Woordenlijst gaat er vermoedelijk van uit dat de slotklank van ‘ecloge’ op twee manieren kan worden uitgesproken: als een sjwa en als een lange e zoals in ‘zee’, ‘café’ en ‘facsimile’. De uitspraak met een sjwa leidt tot het meervoud ‘eclogen’ (en daarnaast eventueel ‘ecloges’, maar die vorm is kennelijk vooralsnog niet frequent genoeg om als alternatief vermeld te worden). De uitspraak met een lange e leidt tot de meervoudsvorm ‘ecloge’s’ – vergelijkbaar met ‘facsimile’s’. De apostrof is daarbij nodig voor de juiste uitspraak. (Zie http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/724.) De uitspraak van ‘ecloge’ met de lange slot-e sluit overigens aan bij wat het Uitspraakwoordenboek van Heemskerk en Zonneveld als juiste uitspraak van dit woord noemt.

  De Woordenlijst vermeldt geen samenstellingen met ‘ecloge-‘, en ook de Technische Handleiding spreekt niet expliciet over (samenstellingen met) zelfstandige naamwoorden die een meervoud op ‘-n’ en op ‘-‘s’ hebben. Het valt aan te nemen dat zowel ‘eclogendichter’ als ‘eclogedichter’ correct is: de eerste vorm op basis van de regel dat ‘ecloge’ officieel geen meervoud op (het met een sjwa uitgesproken) ‘-es’ heeft, de tweede vorm op basis van de uitspraak met een lange e, waarbij de tussen-n-regel niet van toepassing is.

  Met vriendelijke groet,
  Namens het Taalunieversum,

  Jaco de Kraker

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.