ddos-aanval

Dictees Forums Discussie ddos-aanval

Dit onderwerp bevat 5 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Edward Vanhove 6 maanden, 2 weken geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #7877

  Jan De Ridder
  Bijdrager

  Op internet vind je vaak de spelling DDoS-aanval.
  Maar de Dikke Van Dale Online spelt: ddos-aanval.
  Is dat streepje in ddos-aanval echt noodzakelijk volgens de officiële spellingregels?

  • Dit onderwerp is gewijzigd 8 maanden, 1 week geleden door  Jan De Ridder.
 • #7879

  Rein Leentfaar
  Bijdrager

  Dat hangt ervan af of je ‘dee-dohs’ zegt of ‘dee-dee-oo-èhs’.

 • #7880

  Jan De Ridder
  Bijdrager

  De Dikke Van Dale Online vermeldt helaas geen uitspraak bij het trefwoord ddos-aanval. Maar vorige week hoorde ik het eerste woorddeel in een NPO-uitzending (ik geloof dat het Nieuwsuur was) uitspreken als deedos. Misschien komt de uitspraak dee-dee-oo-es ook voor, maar die heb ik nog niet gehoord.
  Met de uitspraak deedos hebben we te maken met een mengvorm van een initiaalwoord (d) en letterwoord (dos) en omdat aanval meteen na het letterwoordgedeelte komt, hoort er in principe geen streepje, net zomin als na rom in cd-romspeler. Uiteraard mag je voor de duidelijkheid een streepje schrijven, maar het lijkt me alleen verplicht als je het eerste lid volledig letter voor letter uitspreekt.

  • Deze reactie is gewijzigd 8 maanden, 1 week geleden door  Jan De Ridder.
  • Deze reactie is gewijzigd 8 maanden, 1 week geleden door  Jan De Ridder.
 • #7885

  Johan de Boer
  Bijdrager

  Ik ben benieuwd hoe GB dit gaat opnemen in de onlineversie, na deze voorzet van Jan.

 • #7893

  Jan De Ridder
  Bijdrager

  Voor de volledigheid voeg ik er nog aan toe dat ddos geen hoofdletter bevat. Want wie kiest voor de alternatieve spelling DDoS, moet volgens de officiële spellingregels DDoS-aanval schrijven, zelfs als je het linkerlid uitspreekt als deedos. Dus net als bij MS-DOS-compatibel.

 • #8089

  Edward Vanhove
  Bijdrager

  De uitspraak ‘dee-dos’ is de standaarduitspraak volgens het uitspraak-YouTube-kanaal Emma Saying; er zijn natuurlijk andere uitspraakbronnen, maar laat dit even, tot nadere bijsturing door een andere normatieve bron, richtinggevend zijn.

  Uit die uitspraak volgt dat het streepje in Van Dale niet noodzakelijk is (dit is nota bene meteen mijn antwoord op Jans initiële vraag). De samenstelling had in de schriftelijke weergave bijgevolg, aangezien het om een lemma (vetgedrukt woord) in Van Dale gaat, zeker niet met een streepje gespeld mogen worden.

  Aan deze discussie mag mijns inziens nog de vaststelling worden toegevoegd dat de Dikke Van Dale Online in de etymologie het Engelse ‘DDOS attack’ vermeldt. De spelling met vier hoofdletters lijkt twijfelachtig; DDoS (met een kleine o) is de standaardspelling (zie Oxford Dictionary of English).

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.