Dicteepartij tegen sleepwet

De Dicteepartij adviseert haar leden en sympathisanten om op 21 maart tegen de sleepwet te stemmen. De Spelt sprak met voorzitter Marinus Woordenaar.

Het antisleepwetlogo.

Het antisleepwetlogo.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

De Dicteepartij adviseert haar leden en sympathisanten om op 21 maart tegen de sleepwet te stemmen. De Spelt sprak met voorzitter Marinus Woordenaar.  

U bent niet tevreden over de publieksvoorlichting?
Nee, de informatie over die wet is onder de maat. In de ene publicatie wordt de wet met drie hoofdletters gespeld, in de andere met één. Dat geldt zowel voor de uitgeschreven als de afgekorte vorm: Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, WIV, Wiv. En naast de sleepwet bestaat er blijkbaar ook nog een Sleepwet – toe maar jongens. Dan laat ik de kwestie ‘wel of niet cursiveren’ nog buiten beschouwing. Voor de gewone burger is dat niet meer te volgen.

De recent toegevoegde definitie in Van Dale

De recent toegevoegde definitie in Van Dale

Die kijkt dan toch even in een woordenboek?
Au, daar legt u de vinger op de zere plek. Volgens de leidraad van het Groene Boekje moeten we afgekorte namen van wetten met hoofdletters schrijven, ook als de uitgeschreven vorm geen hoofdletters bevat. Dan zou het dus WIV moeten zijn. Maar de Rijksoverheid schrijft zélf Wiv, kijk maar op haar website. Dus dan zit je weer met het donorprincipe.

Huh, donorprincipe?
Ja, dat is in dit geval het respecteren van de schrijfwijze die de Rijksoverheid heeft gekozen. Als dat Wiv is, moet je dat ook schrijven, ook al wijkt het af van de officiële spellingregels. Er is trouwens een verschil tussen Rijksoverheid en rijksoverheid, maar daar zal ik u nu niet mee lastigvallen. Hoe dan ook: blijkbaar lukt het noch de woordenboeken noch de overheid om duidelijkheid te verschaffen. En dan te bedenken dat sleepwet een anagram is van spelweet en weetspel. Maar ook van speltwee, tweespel en spelt-wee, haha.

Lachen, man. Wat vindt u eigenlijk van die sleepwet?
Die is in september 2017 voorlopig toegevoegd aan de onlineversie van Van Dale, gespeld met kleine beginletter. Er staat nota bene letterlijk …

Sorry, we moeten afronden, maar wat vindt u er inhóúdelijk van?
O. Ik ben tegen. Door die wet kunnen de veiligheidsdiensten de computers van dicteeauteurs bespioneren en zo alle dictees winnen. Dan worden de dicteetijgers, die toch al met uitsterven bedreigd worden, gegijzeld door cyberaanvallen van veiligheidsagenten. Dicteewoorden zoals Al Qaidastrijder, kalasjnikov en 9/11-theorie mogen dan vast niet meer. De vrije dictee-uiting zou erdoor aangetast worden. Een website als www.dictees.nl zou het moeilijk krijgen. Mag ik uw verslag vóór publicatie weer even controleren op spelfouten?

1 reacties