Dicteepartij in Tweede Kamer?

In Nederland wordt op 15 maart 2017 een nieuwe Tweede Kamer gekozen. De kersverse Dicteepartij neemt er ook aan deel en doet wél aan spaties. De Spelt voelde lijsttrekker Marinus Woordenaar aan de tand.

Lijsttrekker Marinus Woordenaar: “Wij komen op voor de zwakkere spellers in onze samenleving.”

Het partijprogramma van de Dicteepartij

Het partijprogramma van de Dicteepartij

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

In Nederland wordt op 15 maart 2017 een nieuwe Tweede Kamer gekozen. De kersverse Dicteepartij neemt er ook aan deel en doet wél aan spaties. De Spelt voelde lijsttrekker Marinus Woordenaar aan de tand.

Weer zo’n one-issuepartij?
Quatsch. Taal is universeel. Er bestaat zelfs een Taalunieversum. Daar gaat heel wat in, hoor. Dictees kunnen overal over gaan en zodoende alle lagen van de bevolking bereiken. Er zijn duizend-en-een dictee-issues. En hebt u weleens in de Dikke Van Dale gebladerd? Tjonge, wat een onderwerpen.

Uw partij is toch veel te hoogdrempelig?
Quod non. Lees ons verkiezingsprogramma Tot op de komma er maar eens op na. Weet u wel hoeveel goededoelendictees georganiseerd worden ter bestrijding van laaggeletterdheid? Wij komen op voor de zwakkere spellers in onze samenleving. Met een geldige dyslexieverklaring kun je ook gewoon lid worden van onze partij. Het gaat tenslotte om meedoen in de participatiemaatschappij. En onze dictees zijn voor Krethi en Plethi (Jan en alleman, red.): liefhebbers en specialisten, iedereen kan eraan deelnemen, ook dicteenomaden en andere buitenpoorters.

Przewalskipaardjes

Przewalskipaardjes

Werkt u samen met andere partijen?
Wij hebben niet zoveel met andere lijsten. Wel met de Woordenlijst Nederlandse Taal en de almaar langer wordende dicteelijsten van onze leden. Daar doen we het allemaal voor. Maar samenwerking met de Partij voor de Dieren ligt wel voor de hand. Niet alleen omdat wij graag mierenneuken en koeioneren, maar ook omdat er veel dicteedieren zijn: przewalskipaarden, tseetseevliegen, feniksen, dicteetijgers, noem maar op. Ook mogen wij graag boe roepen of mekkeren als we het niet eens zijn met een dicteejury. En als we samensmelten tot Partij voor de Dictees, hoeft de PvdD haar afkorting niet te veranderen. Beregoed compromistje, toch? Of compromisje, net hoe je het uitspreekt. Daar zouden wij apetrots op zijn.

D66 zou dus ook kunnen?
Bent u de leukste thuis? Vanwege die D wel, ja. Je zou inderdaad aan Dictees kunnen denken. Maar dat getal slaat natuurlijk op 1966. Nadien zijn de spellingregels gewijzigd, dus met zo’n gedateerd programma kom je er niet. Nee, we willen wel graag actueel blijven. We zijn echt niet van gisteren. En voordat u er zelf over begint: de VVD ammenooitniet. Wij houden wél van abnormale dictees en die Rutte kan zelf nog geen normale zin produceren. Hij. Kan. Alleen. Maar. Zinnetjes. Van. Eén. Woord. Maken. Zoals. Normaal. Doen.

En GroenLinks?
U doelt op het Groene Boekje? Ja, ik vat ‘m. Wij spellen groen, dat begrijpt u. De Dicteewet schrijft dat ook voor. En op onze website staan allerlei links naar andere taalsites. Maar wij doen ook aan spaties en kunnen dus niet door één deur met GroenLinks. Daar zit gewoon geen ruimte tussen.

Leentfaar Jansen Dijkgraaf

Een kleine kudde dicteespecialisten, gespot in Dordrecht (2013)

Vallen ChristenUnie en 50Plus dan ook af?
Jazeker, u hebt het punt te pakken. Dat is allemaal één geenspatiepot nat. Of geenspatiepotnat, dat zoek ik nog wel uit. Trouwens, in GB staat 50Plus, maar in VD staat 50PLUS. Ja zeg, hoe zit het nou? Wij gaan voor consequente, transparante politiek en zetten graag de puntjes op de i. En wat dat 50Plus betreft: wij kiezen allereerst voor de spelling volgens GB; minder ‘kapitaal’ kan geen kwaad. Misschien moeten we dan maar samenwerken met de socialisten, haha.

Tot slot: heeft uw partij een kans?
In Nederland worden steeds meer spelfouten toegelaten. Dat gaat ten koste van de Nederlandse taal. Veel mensen zijn dat gewoon zat, dus die stemmen op ons. Maar ik hoop dat we niet meer dan een zetel of tien halen. Wij willen graag dicteespecialisten in de Tweede Kamer, maar niet veel, want die zijn er niet. Bovendien hebben Kamerleden weinig tijd om aan dictees deel te nemen. Dus dan zou het allemaal averechts werken. Mag ik uw verslag vóór publicatie nog even controleren op spelfouten?

4 reacties